Sanitas: Peste 60% dintre angajații spitalelor publice sunt vaccinați sau au trecut prin boală. Situația imunizării pe categorii profesionale

Sanitas: Peste 60% dintre angajații spitalelor publice sunt vaccinați sau au trecut prin boală. Situația imunizării pe categorii profesionale
Potrivit Federației Sanitas, 39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne vaccinarea / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/08/2021, 10:07

Federația Sanitas consideră că decizia individuală de vaccinare poate fi amânată în cazul medicilor, în contextul în care peste 60% dintre angajații din spitalele publice – personal medical, TESA și administrativ – sunt vaccinați sau imunizați natural. Organizația a publicat, luni dimineață, pe contul de Facebook, date defalcate pe categorii profesionale, din toată țara.

Federația Sanitas din România a prezentant luni cifre detaliate centralizate din spitalel publice din țară privind vaccinarea anti-COVID-19, evaluare din care reiese că peste 60% din personal este vaccinat sau a trecut prin boală.

„60,14% dintre angajații în Sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele șase luni și au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Tot în această valoare procentuală a fost inclusă și categoria celor care au contraindicații medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secțiune este foarte mic (sub 0,01%)”, a anunțat Federația, pe contul de Facebook.

Potrivit sursei citate, 39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea.

Sursa: Federația Sanitas
Sursa: Federația Sanitas

Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ, la la nivelul lunii iulie 2021. Evaluarea este realizată de Federația Sanitas pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară, potrivit Sanitas.

Peste 70% dintre medici sunt vaccinați

Federația a publicat și date statistice pe categorii profesionale, susținând că medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70%.

„Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați; 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză); la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată”, a anunțat organizația.

Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.

Sursa: Federația Sanitas
Sursa: Federația Sanitas

În ceea ce privește asistenții medicali, ponderea e de aproape 60%. Statistic, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol.

40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinare.

Sursa: Federația Sanitas
Sursa: Federația Sanitas

Celelalte categorii de personal medical din spitale  sunt vaccinate în proporție de peste 50%, potrivit Sanitas. Astfel, angajații precum farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți din spitale care au decis să se vaccineze au o pondere de 53,81%. La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare și să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Așadar, și numărul de vaccinați din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%). 40,73% sunt, în continuare, nevaccinați.

Sursa: Federația Sanitas
Sursa: Federația Sanitas

Proiect de lege în pregătire la Ministerul Sănătății

Conform celui mari recent raport săptămânal al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), respectiv datale raportate până la 1 august, de la începutul pandemiei unul din 77 din totalul cazurilor confirmate de COVID-19 a fost înregistrat la personalul medical. Asfel, raportul CNSCBT indică 14.432 de cazuri în rândul personalului sanitar, respectiv o pondere de 1,3% din totalul cazurilor (1.083.478, la 1 august.)

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat recent că există un proiect de lege în sensul obligativităţii testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat, pe cheluitala proprie, pentru a asigura securitatea pacienților cu care intră în contact, în anumite condiții.

„Vaccinarea e opţională, e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este de exemplu personalul medical, e important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică în general cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni şi atunci e important să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm, trebuie să înţelegem că e o responsabilitate faţă de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate şi pentru sănătatea celor de lângă noi şi atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vin în contact”, a mai spus ministrul Sănătății.

Până duminică, 8 august, 5.069.094 de persoane din România au fost vaccinate cu o doză, iar dintre acestea, 4.925.236 au schema de vaccinare completă, conform datelor anunțate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...